آندروید(android)نام سیستم عاملی است که کمپانی بزرگ گوگل برای تلفن همراه،لوح رایانه(تبلت) و همچنین به تازگی برای تلویزیون عرضه می نماید و با همکاری ده ها شرکت بر روی دستگاه های مبتنی بر آندروید قرار می دهد.
برای اطّلاعات بیش تر به ادامه مطلب مراجعه کنید.
در اوت سال 2005 میلادی،کمپانی گوگل شرکت آندروید واقع در پالو آلتو،کالیفرنیا را خرید.آندروید،یک شرکت کوچک بود که توسُط اندی رابین،ریچ ماینرز، نیک سیرز و کریس وایت پایه گذاری شده بود و در زمینه تولید نرمافزار و برنامههای کاربردی برای تلفنهای همراه فعالیت میکرد.آندی رابین،مدیر عامل اجرایی شرکت آندروید پس از پیوستن به گوگل به سمت قائم مقام مدیریت مهندسی این شرکت و مسئول پروژه اندروید در گوگل منصوب شد.تیم آندروید به رهبری آندی رابین فعّالیت خودرا برای تولید تلفن همراه مبتنی بر هسته لینوکس آغاز کردند و نتیجه اولیه این پروژه در نشست خبری شرکت گوگل در پنج نوامبر سال 2007 میلادی مطرع کردن گوشی های باز بود.۳۴ شرکت فعال در زمینه تولید نرمافزار، تولید تلفنهای همراه، اپراتور تلفن همراه و تولیدکننده نیمه رساناها و پردازندههای تلفن همراه اعضای بنیانگذار این اتحادیه بودند. درمیان نامهای مشهور در بین اعضای مؤسس، شرکتهایی چون سامسونگ،ال جی الکترونیکس،موتورولا،اچ تی سی،تی موبایل،ان تی تی دوکومو،اینتل،انویدیا،تگزاس اینسترومنتس، کوالکام، برودکام، تلفونیکا، اسپرینت، ایبی و البتّه گوگل به چشم می خورند.۹ دسامبر ۲۰۰۸ چهارده عضو جدید از شرکتهای صنعت تلفن همراه جهان به اتحادیه گوشی باز پیوستند. در بین این نامها باید به سونی اریکسون، اریکسون، توشیبا، ایسوز، گارمین، هواوی و آرم هولدینگز اشاره کرد. روند پیوستن شرکتهای بزرگ به اتحادیه تا به امروز نیز ادامه داشتهاست و شرکتهایی چون ایسر، آلکاتل، لنوو، شارپ، فاکسکان، انایسی، کیوسرا، انایکسپی، استی-اریکسون، مارول، زدتیئی و دل نیز از جمله شرکتهایی بودهاند که به جمع پشتیبانیکنندگان اندروید پیوستهاند.
همکاری با نستله
در ۳ سپتامبر ۲۰۱۳ توسعهدهندگان اندروید بهطور رسمی اعلام کردند که با شرکت نستله، که از شرکتهای مطرح صنعت شکلاتسازی جهان میباشد، همکاری خواهند کرد. در همین راستا نگارش ۴٫۴ سیستمعامل اندروید، کیتکت نام گرفت. کیت کت از مارکهای معروف شکلات است که توسط شرکت نستله تولید میشود.
حق امتیاز اکثر قسمتهای اندروید به صورت اپن سورس بر اساس مجوز آپاچی نسخه ۲٫۰ (Apache License 2.0) ارائه میگردد. با اینکه سعی میشود تا اکثریت قسمتهای این سیستم عامل بر اساس همین مجوز ارائه گردد، استثناهایی نیز وجود دارد. برای مثال هسته لینوکس موجود در این سیستم عامل با پروانه عمومی همگانی گنو نسخه ۲ (GPLv2) منتشر شده است.
طرّاح لوگوی آندروید آیرینا بلاک است.سه سال پیش از آیرینا بلاک و تیم طراحی گوگل تقاضا شد تا لوگویی برای اندروید طراحی کنند که به سرعت با کاربر ارتباط برقرار کند و به آسانی قابل شناسایی باشد؛ همچنین به بلاک گفته شد که این لوگو باید حتماً تصویری از ربات باشد چرا که اندروید به معنای روبات است.گوگل برخلاف دیگر شرکتها که سعی در حفاظت از لوگویشان داشتند تصمیم گرفت تا لوگو را به صورت آزاد و Open Source قرار دهد تا هر کس بتواند آن را به دلخواه خودش تغییر دهد. گوگل در اینباره میگوید: “ما تصمیم گرفتیم این لوگو میتواند یک لوگوی اشتراکی و تعاملی باشد که هر کس در دنیا بتواند آن را تغییر دهد. این تصمیم بسیار شجاعانه بود. ” شاید با اپلیکیشن Androidify و یا اسباب بازیها و Action Figureهای کوچک اندرویدی بامزه آشنا باشید؛ همه اینها به لطف آزاد بودن لوگوی اندروید امکانپذیر شده است.
بنابر ترجمه واژهنامهٔ کمبریج، اندروید اینگونه تعریف شدهاست: «یک ربات (ماشینی که به وسیله کامپیوتر کنترل میشود) که به گونهای ساخته شده تا شکل ظاهری شبیه به انسان داشته باشد.» بنا بر این تعریف شاید بتوان کلمه ربات انسان نما را ترجمهٔ مناسبی برای این واژه در نظر گرفت.تلفظ صحیح این کلمه بر اساس واژهنامهٔ کمبریج در هر دو گویش آمریکایی و بریتانیایی اندروید (/ˈæn.drɔɪd/) میباشد و در هیچ کدام از این گویشها حرف 'آ' در ابتدای این کلمه به کار نمیرود.
نرمافزارهای جانبی اندرویدی با استفاده از زبان جاوا نوشته میشوند و برای ارتباط با لایههای زیرین سیستم عامل میتوانند از کتابخانههای جاوایی اندروید استفاده کنند. بخش رابط کاربری سیستم عامل اندروید با زبان جاوا نوشته شدهاست و بسیاری از برنامههای اندروید هم با جاوا نوشته شدهاند. اما این سیستم عامل، Java Virtual Machine ندارد. برای اجرای برنامههای جاوایی روی این سیستم عامل، کدهای جاوا به کدهای Dalvik تبدیل میشوند و سپس روی Dalvik vitrual machine اجرا میشوند. دالویک یک ماشین مجازی جاوایی است که برای سیستم عامل اندروید بهینه شدهاست تا هم RAM و هم CPU و هم باتری کمتری مصرف کند). برنامههای جاوایی معمولی هم که روی گوشیهای دیگر اجرا میشوند با استفاده از نرمافزارهای شبیهساز ماشین مجازی جاوا مانند j2ME MIDP Runner روی این سیستم عامل قابل اجرا هستند.
نسخه های آندروید
آخرین نسخه موجود آندروید در حال حاضر4.4 یا کیت کت می باشد،امّا قرار است که به زودی نسخه 5.0 آن با نام Lollipop عرضه خواهد شد.
منابع:
با تشکّر.